Bieda król

Czy obierki mogą być przydatne w kuchni? Jak sprawić, by mało dotąd cenione produkty zaczęły odgrywać główną rolę w naszym jadłospisie? Tymi kwestiami zajmą się biesiadnicy uczty „Bieda król”, którą przygotuje Monika Kucia.

Wielki Post jest czasem produktów biednych, odrzuconych, jak obierki, warzywa korzeniowe, a także tego, co ukiszone czy ususzone. Królewskim jabłkiem może być pomarszczony seler, a z dziko rosnących roślin mogą powstać eliksiry i nalewki dające pokrzepienie całą zimę.
Ucztę „Bieda król” przygotuje szef kuchni Michał Czekajło (członek kolektywu Food Think Tank), który w Browarze Stu Mostów we Wrocławiu prowadzi kuchnię według filozofii Zero Waste. Wraz z dr inż. Witoldem Pietrzakiem z Katedry Technologii Fermentacji i Zbóż Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wyhodują na ucztę jadalne grzyby strzępkowe. A finałowy tort zostanie podany na porcelanie Alicji Patanowskiej, która w swoich pracach wykorzystuje odpady z fabryki Kristoff.

Reżyseria, koncept, prowadzenie : Monika Kucia

Scenografia, szkło, porcelana: Alicja Patanowska

Muzyka, piła, grzebień: Anna Bojara – Czarnecka

Kulinaria, grzyby strzępkowe, pleśnie: Michał Czekajło, dr. Witold Pietrzak

Deser: Olga Głębicka

Nalewka: Zbigniew Sierszuła, na materiale od Herbaciarni Czajownia we Wrocławiu

Partnerzy wydarzenia: Fabryka Kristof, Browar Stu Mostów we Wrocławiu, Czajownia

 Bilety dostępne również w Kiosku Kultury przy Krakowskim Przedmieściu 7