Bieda król

Wszystkie Wydarzenia Kalendarz

Czy obierki mogą być przydatne w kuchni? Jak sprawić, by mało dotąd cenione produkty zaczęły odgrywać główną rolę w naszym jadłospisie? Tymi kwestiami zajmą się biesiadnicy uczty „Bieda król”, którą przygotuje Monika Kucia.

Wielki Post jest czasem produktów biednych, odrzuconych, jak obierki, warzywa korzeniowe, a także tego, co ukiszone czy ususzone. Królewskim jabłkiem może być pomarszczony seler, a z dziko rosnących roślin mogą powstać eliksiry i nalewki dające pokrzepienie całą zimę.
Ucztę „Bieda król” przygotuje szef kuchni Michał Czekajło (członek kolektywu Food Think Tank), który w Browarze Stu Mostów we Wrocławiu prowadzi kuchnię według filozofii Zero Waste. Wraz z dr inż. Witoldem Pietrzakiem z Katedry Technologii Fermentacji i Zbóż Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wyhodują na ucztę jadalne grzyby strzępkowe. A finałowy tort zostanie podany na porcelanie Alicji Patanowskiej, która w swoich pracach wykorzystuje odpady z fabryki Kristoff.

Reżyseria, koncept: Monika Kucia

Scenografia, szkło, porcelana: Alicja Patanowska

Muzyka, skrzypcotrąbka, gwizdek suwakowy: Patryk Zakrocki

Kulinaria, grzyby strzępkowe, pleśnie: Michał Czekajło, szef kuchni w Browarze Stu Mostów