Postna kuchnia na plebanii

Warsztaty gotowania i dzielenia się.

Żur i pierogi z kaszą gryczaną przygotujecie z Krystyną Zgódką, jedną z bohaterek książki „Kuchnia na plebanii” Łukasza Modelskiego. Krystyna Zgódka zaczynała gotować w przedszkolach i stołówkach, ostatnie kilkadziesiąt lat spędziła jednak jako kucharka na plebaniach. Gotowała na plebanii katedry warszawsko-praskiej i w parafiach tej samej diecezji – w rodzinnej Siennicy na Mazowszu i w niedalekich Kiczkach. Do dziś pomaga podczas większych uroczystości.

Będzie z nami gotował także Maciej Barton, szef kuchni w Ostoi Chobienice. W 2017 roku zajął II miejsce w konkursie kulinarnym Noble Night Wine & Food, zarówno w przystawce, jak i daniach głównych. W 2016 roku przewodnik Gault&Millau uznał go „Szefem Kuchni Tradycyjnej” na Wielkopolskę i Dolny Śląsk.

Swój chleb ofiaruje Arek Andrzejewski, Chlebodawca – oprócz wyśmienitego chleba przyniesie także słój zakwasu do podzielenia się.

Część jedzenia przekażemy ubogim, podopiecznym Wspólnoty Sant’Egidio.

Z Łukaszem Modelskim i Krystyną Zgódką porozmawia Monika Kucia.