Monika Kucia

Monika Kucia

Dziennikarka, kuratorka wydarzeń kulinarnych.

Jej artykuły można przeczytać m.in. w kwartalniku „Przekrój”, a jej projekty zobaczyć na Festiwalu Nowe Epifanie, gdzie są już stałą częścią corocznego programu.

Monika Kucia ma także na koncie wiele innych działań, jak publikacja „Cuisine PL” promująca polską gastronomię podczas Prezydencji Polski w UE, przygotowywanie wizyt studyjnych (m.in. dla zagranicznych gości Instytutu Adama Mickiewicza).

Jej znakiem rozpoznawczym są perfermanse kulinarno-artystyczne, m.in. „Stypa. Rytuał utraty” w Państwowym Muzeum Etnograficznym”, „Klątwa” w Państwowej Galerii Sztuki Zachęta, „All Inclusive” na inaugurację Festiwalu Culturescapes w Theater Basel w Bazylei, „Polish Table: Mine, Yours, Ours” w Museum of Food and Drink w Nowym Jorku.

Przygotowała również kulinarno-kulturalne działania edukacyjnych m.in. we współpracy z Polin Muzeum Historii Żydów Polskich.
Interesuje ją antropologia jedzenia, miejsce rytuału w kulturze, projektowanie doświadczeń i artystyczne interpretacje w obszarze jedzenia i tradycji.

Content | Menu | Access panel