Monika Kucia

Monika Kucia
Absolwentka Wydziału Wiedzy o Teatrze warszawskiej Akademii Teatralnej. Dziennikarka, kuratorka, artystka, edukatorka. Autorka Kwartalnika “Przekrój”. Promotorka regionalnych i szlachetnych smaków, projektantka międzynarodowych kulinarnych wizyt studyjnych, łącznik międzynarodowy świata kulinarnego. Od wielu lat organizuje wydarzenia kulturalne promujące polską gastronomię i produkt regionalny.
 
Związana z Festiwalem Nowe Epifanie (wcześniej Gorzkie Żale) od 2014 roku, tu stworzyła formułę wydarzeń  performatywnych wokół kultury kulinarnej, które realizowała w ramach Festiwalu m.in. w Muzeum Etnograficznym w Warszawie, Polin Muzeum Historii Żydów Polskich, U-Jazdowski CSW w Warszawie i w Zachęcie Narodowej Galerii Sztuki, .
Wydarzenia na temat jedzenia i sztuki realizowała także niezależnie w Oslofjordmuseet, Muzeum Toruńskiego Piernika,  Museum of Food and Art w Nowym Jorku czy Theater Basel w Bazylei, gdzie stworzyła performance kulinarny “All inclusive” na inaugurację Festiwalu Culturescapes w 2019 roku.