: Use of undefined constant ICL_LANGUAGE_CODE - assumed 'ICL_LANGUAGE_CODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /wp-content/themes/fixmypage/functions.php on line 299
class="post-template-default single single-post postid-2593 single-format-standard wp-embed-responsive kulinaria-wspominamy-2023-rok ICL_LANGUAGE_CODE group-blog">
W Środę Popielcową i w dniu rozpoczęcia Festiwalu przypominamy program kulinarny Nowych Epifanii z 14 edycji. W tym roku nasz repertuar jest o sztukę jedzenia skromniejszy, dlatego przygotowane przez kuratorkę Monikę Kucię materiały związane są z kulturą stołu, przepisy i inspiracje kulinarne magicznie przenoszą nas nie tylko w klimat Wielkiego Postu i oczekiwania na Wielkanoc, ale nostalgicznie do poprzedniej edycji.
Wielki Post to w przyrodzie czas ubogi w świeże produkty. Korzystamy wówczas z tego, co przechowane z poprzedniego sezonu, zakonserwowane, ususzone lub ukiszone. Skromność dostępnych dóbr skłania ku ascezie, ale jest też szansą na uruchomienie wyobraźni kulinarnej i rozsmakowanie się w prostych daniach. Szykując się do wiosny, świętowania obfitości i Wielkanocy, mamy możność zatrzymać się nad skromnym talerzem, oczyścić, poczuć smak chleba, soli, poczuć głód.
Restrykcyjny post jest dziś wyłącznie kwestią naszej decyzji, a nie konieczności. Zachęcamy do obcowania z sezonowymi przednówkowymi produktami z własnej woli. To dobrze zrobi naszemu ciału, naszej duszy i naszej Ziemi.
Monika Kucia
Kulinaria dostępne są na archiwalnej stronie internetowej Festiwalu: 2023.noweepifanie.pl/kulinaria
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych przez administratora: