Obrazek z napisem "ciasto postne z cebulą", przedstawiający jasne ciasto z usmażoną cebulą na wierzchu przytrzymywane dłonią w trakcie krojenia.

Moniki Kuci dania postne: ciasto postne z cebulą

A tymczasem w kuchni Nowych Epifanii… Drugie! Po zupie z kapusty innym sposobem czas na drugie danie, czyli ciasto postne z cebulą.

Stereotyp dań postnych jako nudnych, niesmacznych i niezdrowych ma długą historię. Jan Szytler, kucharz dworski, chciał go tą książką przełamać. Przyświecało mu pytanie: “Jak z najtańszego przedmiotu wyrobić rzeczywisty dla człowieka zasiłek?”. Korzystając z doświadczenia pracy na bogatych dworach opracowywał pierwsze popularne książki kulinarne i miał świadomość swojego wpływu na ówczesne, XIX-wieczne, gusta. Ta pozycja jest skarbnicą kreatywnych podejść do prostych składników. Zza czystego umami tworzonego przez duszoną cebulę z kiszoną kapustą czy połączenia mąki gryczanej i jagód Szytler mruga okiem do naszego przekonania o nowatorstwie kulinarnym.

Ciasto postne z cebulą:
25 g świeżych drożdży
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
woda
125 ml oliwy do ciasta i 100 ml do smażenia
1 kg złotej cebuli
0,5 kg czerwonej cebuli
1 łyżeczka mielonego kuminu

Drożdże wymieszaj z pół szklanki wody i dwiema łyżkami mąki i odstaw, aż ruszą. Dodaj resztę mąki, sól i oliwę i wymieszaj, dodając wody, aż powstanie gładkie, dające się uformować w kulę ciasto. Umieść je w misce, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj cebulę – pokrój w cienkie półksiężyce i każdy kolor osobno podsmaż na oliwie, aż zmięknie, ale się nie przypali. Pod koniec smażenia dodaj kumin. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i ułóż w naczyniu wykładając także brzegi. Ułóż usmażoną cebulę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 ° C na 40 minut, najlepiej na grzanie od dołu. Podawaj na ciepło lub zimno.

Wideo: Tomasz Tański

Content | Menu | Access panel