Monika Kucia, kuratorka cyklu kulinarnego, o wyborach produktów i czułym spojrzeniu na kuchnię wie wszystko. Dzisiaj dzielimy się pierwszym wybranym przez nią przepisem na postne danie – zupę z kapusty innym sposobem.
Stereotyp dań postnych jako nudnych, niesmacznych i niezdrowych ma długą historię. Jan Szytler, kucharz dworski, chciał to przełamać. Przyświecało mu pytanie: “Jak z najtańszego przedmiotu wyrobić rzeczywisty dla człowieka zasiłek?”. Korzystając z doświadczenia pracy na bogatych dworach opracowywał pierwsze popularne książki kulinarne i miał świadomość swojego wpływu na ówczesne, XIX-wieczne, gusta. Ta pozycja jest skarbnicą kreatywnych podejść do prostych składników. Zza czystego umami tworzonego przez duszoną cebulę z kiszoną kapustą czy połączenia mąki gryczanej i jagód Szytler mruga okiem do naszego przekonania o nowatorstwie kulinarnym.
𝒁𝒖𝒑𝒂 𝒛 𝒌𝒂𝒑𝒖𝒔𝒕𝒚 𝒊𝒏𝒏𝒚𝒎 𝒔𝒑𝒐𝒔𝒐𝒃𝒆𝒎: 500 g kapusty kiszonej
garść grzybów
350 ml soku z kapusty
400 ml wody
14 ziaren ziela angielskiego
1 por
5 cebul
50 ml oliwy
2 łyżki mąki
kilka gałązek koperku
Kapustę, sok, wodę, ziele, grzyby i oczyszczony por umieść w garnku i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 3 godziny. W międzyczasie obierz cebule i pokrój je w kosteczkę. Podsmażaj na oliwie, mieszając od czasu do czasu, aż będą złote, ale nie przypalone – zajmie to około 40 minut. Odcedź wywar, dodaj do niego cebulę i gotuj jeszcze 30 minut. Po tym czasie wmieszaj do płynu mąkę, zagotuj i przecedź przez sito. Podawaj z posiekanym koperkiem.
Wideo: Tomasz Tański