zdjęcie dwóch kolorowych garnków z napisem: zupa z kapusty innym sposobem

Moniki Kuci dania postne: zupa z kapusty innym sposobem

Monika Kucia, kuratorka cyklu kulinarnego, o wyborach produktów i czułym spojrzeniu na kuchnię wie wszystko. Dzisiaj dzielimy się pierwszym wybranym przez nią przepisem na postne danie – zupę z kapusty innym sposobem.

Stereotyp dań postnych jako nudnych, niesmacznych i niezdrowych ma długą historię. Jan Szytler, kucharz dworski, chciał to przełamać. Przyświecało mu pytanie: “Jak z najtańszego przedmiotu wyrobić rzeczywisty dla człowieka zasiłek?”. Korzystając z doświadczenia pracy na bogatych dworach opracowywał pierwsze popularne książki kulinarne i miał świadomość swojego wpływu na ówczesne, XIX-wieczne, gusta. Ta pozycja jest skarbnicą kreatywnych podejść do prostych składników. Zza czystego umami tworzonego przez duszoną cebulę z kiszoną kapustą czy połączenia mąki gryczanej i jagód Szytler mruga okiem do naszego przekonania o nowatorstwie kulinarnym.

𝒁𝒖𝒑𝒂 𝒛 𝒌𝒂𝒑𝒖𝒔𝒕𝒚 𝒊𝒏𝒏𝒚𝒎 𝒔𝒑𝒐𝒔𝒐𝒃𝒆𝒎:
▪ 500 g kapusty kiszonej
▪ garść grzybów
▪ 350 ml soku z kapusty
▪ 400 ml wody
▪ 14 ziaren ziela angielskiego
▪ 1 por
▪ 5 cebul
▪ 50 ml oliwy
▪ 2 łyżki mąki
▪ kilka gałązek koperku

Kapustę, sok, wodę, ziele, grzyby i oczyszczony por umieść w garnku i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 3 godziny. W międzyczasie obierz cebule i pokrój je w kosteczkę. Podsmażaj na oliwie, mieszając od czasu do czasu, aż będą złote, ale nie przypalone – zajmie to około 40 minut. Odcedź wywar, dodaj do niego cebulę i gotuj jeszcze 30 minut. Po tym czasie wmieszaj do płynu mąkę, zagotuj i przecedź przez sito. Podawaj z posiekanym koperkiem.

Wideo: Tomasz Tański

Content | Menu | Access panel