Napis "wareniki gryczane z syropem jagodowym" umieszczony na tle zdjęcia wareników podanych na zielonym talerzu.

Moniki Kuci dania postne:

Była zupa, było “drugie”, czas na… DESER!

Oczywiście, w wersji postnej kuchni Nowych Epifanii, przepisy Jana Szytlera.

Dlaczego Szytler?
Stereotyp dań postnych jako nudnych, niesmacznych i niezdrowych ma długą historię. Jan Szytler, kucharz dworski, chciał go tą książką przełamać. Przyświecało mu pytanie: “Jak z najtańszego przedmiotu wyrobić rzeczywsty dla człowieka zasiłek?”. Korzystając z doświadczenia pracy na bogatych dworach opracowywał pierwsze popularne książki kulinarne i miał świadomość swojego wpływu na ówczesne, XIX-wieczne, gusta. Ta pozycja jest skarbnicą kreatywnych podejść do prostych składników. Zza czystego umami tworzonego przez duszoną cebulę z kiszoną kapustą czy połączenia mąki gryczanej i jagód Szytler mruga okiem do naszego przekonania o nowatorstwie kulinarnym.

Wareniki gryczane z syropem jagodowym

350 g mąki gryczanej
wrzątek
szczypta soli + łyżeczka do gotowania
250 ml słoik gęstych powideł śliwkowych
50 g cukru
200 ml wody
opakowanie mrożonych jagód

Zagotuj wodę z cukrem, a gdy się rozpuści, dodaj jagody, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut. W tym czasie zarób ciasto: do mąki ze szczyptą soli wlewaj wrzątek, aż utworzy się zwarte, plastelinowe ciasto. Odrywaj z niego po kawałku (resztę przykryj miską lub ściereczką) i tocz wałeczki, a z ich kawałków kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszcz na dobrze omączonym blacie lub dłoni (nie wałkuj!), nadziewaj łyżeczką powideł i sklejaj. Gotuj po kilka w osolonym wrzątku aż wypłyną. Podawaj z odcedzonym syropem jagodowym.

Wideo: Tomasz Tański

Kurator: Monika Kucia

Content | Menu | Access panel