22 LUTEGO - 02 KWIETNIA
Nowe Epifanie - Kulinaria

Kulinaria

Ziemniak po żydowsku

Przygotowanie: 25 min.

Autor: Monika Kucia

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Składniki
-> 5 czerwonych papryk
-> 2 łyżki oliwy + dodatkowa do pieczenia
-> 1,5-2 kg ekologicznych buraków
-> 1 pęczek tymianku
-> kilka ząbków czosnku
-> 200 ml octu balsamicznego
-> 200 ml czerwonego wytrawnego wina
-> 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
-> sól morska do smaku
-> 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego
-> 4 ok. 150 g serka labneh
-> kapka aromatu wędzarniczego
-> garść całych zblanszowanych migdałów
-> świeże zioła do dekoracji

1. Rozgrzewamy piekarnik do 260°C (lub do maksymalnej temperatury). Papryki smarujemy oliwą, układamy na blasze i zapiekamy, aż skórka będzie czarna. Można też użyć gazowego palnika. Od razu przekładamy do foliowej torebki lub pojemnika i szczelnie związujemy albo zamykamy. Po kilku minutach wyjmujemy i obieramy ze skóry, pozbywamy się gniazd nasiennych.

2. Robimy melasę buraczaną. Możemy użyć soku wyciśniętego z buraków lub wody z ich gotowania. W obu przypadkach dokładnie szorujemy buraki, nie obieramy. Jeśli używamy wywaru — wkładamy buraki do garnka z wodą (powinna je przykryć), wrzucamy tymianek (zostawiamy kilka gałązek) i czosnek w łupinach. Gotujemy ok. 1,5 godziny (wbijamy widelec, jeśli burak zsuwa się z niego, wyłączamy kuchenkę). Wyjmujemy buraki, cedzimy z tymianku i czosnku. Płyn z gotowania (lub wyciśnięty sok) redukujemy na małym ogniu, aż stanie się gęsty — do objętości 200 ml.

3. Wlewamy ocet i wino, podgrzewamy dalej, aby płyn znów się skrócił. Dosładzamy miodem lub syropem klonowym, doprawiamy solą i pieprzem oraz resztą posiekanego tymianku.

Zaznacz klauzulę, która pozwoli nam na wysyłanie newslettera.

Zobacz klauzulę >>

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w postaci mojego adresu e-mail w celu informowania o wydarzeniach związanych z Festiwalem Nowe Epifanie poprzez wysyłanie newslettera, przez Centrum Myśli Jana Pawła II z siedzibą w Warszawie (00-372), ul. Foksal 11. Jestem świadom/świadoma, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, poprzez kliknięcie w link umieszczony w każdym wysłanym newsletterze, co skutkować będzie usunięciem mojego adresu e-mail z listy dystrybucyjnej usługi „Newsletter”. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Dane podaję dobrowolnie, niemniej oświadczam, iż wiem, że bez ich podania nie jest możliwa realizacja usługi „Newsletter”.

* Informujemy iż Państwa dane osobowe zbierane są wyłącznie w celu informowania o działaniach Centrum poprzez wysyłanie newslettera, na podstawie Państwa zgody, zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. Administratorem danych jest Centrum Myśli Jana Pawła II z siedzibą w Warszawie (00-372), ul. Foksal 11. Dane będą przetwarzane przez okres 5 lat od dnia ich podania. Posiadają Państwo prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, wniesienia sprzeciwu, jak również wniesienia skargi do odpowiedniego organu nadzoru, gdy uznają Państwo, iż przetwarzanie Państwa danych narusza przepisy prawa. Administrator nie przewiduje przekazywania danych do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej, poza uzasadnionymi przypadkami związanymi z realizacją obowiązków wynikających z umów międzynarodowych lub regulacji wynikających z prawa Unii. Ponadto informujemy, iż odbiorcą Państwa danych osobowych jest podmiot zewnętrzny obsługujący system i oprogramowanie informatyczne administratora i podmiot który na zlecenie administratora świadczy usługę e-mailingu/wysyłki newslettera. Pani/Pana dane będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji będzie odbywało się poprzez zapisanie danych urządzenia z którego użytkownik korzysta i danych dostępu podczas podania adresu e-mail, konsekwencją takiego przetwarzania będzie wysyłka newslettera lub brak wysyłki w przypadku podania błędnego adresu e-mail. W przypadku jakichkolwiek pytań, uwag, próśb, kontakt z inspektorem danych osobowych administratora można uzyskać pod adresem e-mail: iod@centrumjp2.pl, jak również pod numerem telefonu: 22 826 42 21.

Content | Menu | Access panel