Wielkanocny smak domu

28.03
12:00-16:00

Warsztaty dobroczynne stały się tradycją Festiwalu. Realizujemy je we współpracy z Maciejem Bartonem, utytułowanym szefem kuchni ośrodka Ostoja Chobienice, z inicjatywą Otwarta Kuchnia Miejska oraz z Zespołem Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie.

Otwarta Kuchnia Miejska to projekt, w ramach którego osoby z doświadczeniem bezdomności wspólnie gotują oraz włączają się w działania społeczne przeciwdziałające ich stygmatyzacji. Część z nich zaprosiliśmy do współprowadzenia naszych warsztatów, które staną się okazją do wymiany doświadczeń i spotkania przy wspólnym stole z tą wyjątkową grupą. Mistrzami ceremonii będą: Maciej Barton, z którym uczestnicy zrobią wielkanocne sałatki, pasztety i kruche ciasteczka oraz Arek Andrzejewski, Chlebodawca, który nauczy nas, jak piec chleb na zakwasie. Z uczniami i nauczycielami ze szkoły z Komorskiej przygotujemy: żurek z chrzanem, jajami i białą kiełbasą, jaja faszerowane i jaja otoczone skutrowaną białą kiełbasą oraz baby wielkanocne z glazurą. Część przygotowanych dań zostanie przekazana dla osób w kryzysie bezdomności związanych z OKM i Wspólnotą Sant’Egidio Warszawa.

Realizatorzy: Monika Kucia, Maciej Barton, Anna Niedziałkowska, Zuzanna Groniowska, Zuzanna Skoczek, Arkadiusz Andrzejewski, Małgorzata Wiśniewska z uczniami i nauczycielami ZSSG.

 

Prosimy o przyniesienie fartuchów i spięcie włosów.

CENA


15 zł

MIEJSCE


Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych
zobacz na mapie

KUP BILET


kliknij tutaj