Klątwa

Wszystkie Wydarzenia Kalendarz

Wydarzenia kulinarno-artystyczne są stałym punktem programu Festiwalu Nowe Epifanie. Tym razem podczas artystycznej uczty będziemy mogli skonfrontować się z tematem świętości i zhańbienia jedzenia.

Jedzenie występuje w wielu kulturach jako część obrzędu religijnego, a pokarm jako ofiara. U naszych przodków zdobyta żywność stawała się totemem, w który wcielał się potężny duch – zjadali oni świąteczny pokarm jako boską substancję.

Podobnie jest dziś także w religii katolickiej: Chrystus stał się Barankiem ofiarnym, a my zjadamy jego Ciało i Krew pod postacią chleba i wina.

A kiedy jedzenie jest przeklęte? W jaki sposób jedzeniowe tabu określa naszą tożsamość? Dlaczego w Polsce jemy prosięta, a nie psy? Skąd biorą się te restrykcje? Jak odpowiadają na te pytania antropologia, religia, filozofia, socjologia i psychologia, a także sztuka? Tego będzie można dowiedzieć się podczas uczty.

autorka: Monika Kucia; scenografia, obiekty: Dominika Kulczyńska; hafty, plamy, tkaniny: Olga Budzan, kulinaria – współpraca: Krzysztof Klimaszewski; muzyka, improwizacje: Barbara Wilińska; zapachy: Anna Bojara

Partner wydarzenia – www.gastrowypozyczalnia.pl 

Jedzenie przeklęte, dania-tabu powstają na ucztę dzięki życzliwości restauracji Bazar Kocha i jej założyciela – Marcina Kocha. Jedzenie przygotuje dla zebranych szef kuchni – Krzysztof Klimaszewski.